torsdag 26. desember 2013

Rusletur rundt Sognsvann i Oslo 2. juledag i flott solskinn uten snø.

Bildene fra et vinter grønt Nordmarka og tur rundt Sognsvann. Stien langs vannet var tørr og fin. Isen på Sognsvann er farlig å gå på med store åpne råk langs kantene og ved alle utløp av bekker.












søndag 22. desember 2013

Vi venter på vinteren og må nok feire grønn jul i Oslo.

Den planlagte førjuls bål og grill festen i dag ble avlyst. Vi mangler snø og det blåste for mye til å tenne opp bålet her på bål plassen. Små nissene tok turen ut for å sjekke været og de hadde med de små bamse nissene.
Små nissene og bamse nissene venter på snø og gleder seg til jul.
Vinden roet seg senere på dagen så vi fikk mulighet til å lage en enkel kubbe fakkel. Vi brukte en ståltråd som vi bandt rundt 5 kubber tørr bjørkeved. I midten av kubbene stappet vi inn bark å så var det bare å tenne på. Kubbe fakkelen brenner fint og lager fin stemning i vintermørket nå rundt vintersolverv.  




Gnistene fyker fra kubbe fakkelen i vinden.

Minituren ønsker alle en God Jul

onsdag 18. desember 2013

Innvielse av bål plassen med grilling av pølser i desember.

Når vi griller pølser på bål plassen hjemme i hagen bruker vi grill kull i bålet så vi får god varme å ikke så høye flammer. Det er raskt å fyre opp et lite bål og legge grill kull rundt. Et stort bål tar lang tid å fyre opp og man må vente med å grille til det er brent ned til det er passe varmt å grille på. Barna blir gjerne litt utålmodige om de må vente for lenge, fra bålet er tent til de kan starte å grille pølsene på grill pinnene.

  

Den nye bål plassen fungerer perfekt til grilling av pølser. Benkene er passe høye og med fin avstand til bålet. For å holde varmen i baken la vi ut et liggeunderlag. Barna klagde litt på at det trakk kaldt bak så vi må kanskje prøve å lage plassen lunere når vi får snø å bygge med.
Ute middagen er servert og selvfølgelig serveres det julebrus.
Deilig å avslappende å se flammene i bålet etter en deilig ute middag med barna.
Bålet brenner fint, utelyset er skrudd av og lukketiden på kamera satt til 6 sekunder. Resultatet skaper en fin stemning.

Når snøen kommer tilbake vil det bli litt lysere og triveligere ute.Da kan vi også ake ned bakken her i hagen.


mandag 16. desember 2013

Bygging av bål plass i hagen med stein, kubber og planker.

Etter at trampolinen ble tatt ned for vinteren ble det et ledig område der vi har bygget en bål plass. Vi har lagt ut noen skifer plater nederst for å ha et godt underlag å gå på som ikke bli klinete når mildværet kommer. Som underlag for selve bålet la vi ned to flate Leca blokker med sement og granitt stein rundt. Det er viktig med en klar avgrensing for bålet. Benkene er bygget opp av store kubber med tykke planker lagt mellom de 4 kubbene.
Benkene er på plass rundt bålet

  

Bål plassen gir mange fine muligheter å komme seg ut i vinter. Dagene er korte og mulighetene for lengre turer begrenser seg til helgene. Det er en fordel å bruke løse sitteputer for plankene kan trekker til seg en del fuktighet og de tørker ikke opp nå på vinteren

Fyr i bålet på den nye koselige bål plassen.


Steinene fungere fint som begrensning rundt bålet.
 Da er det bare å finne frem bål maten hente barna å kose seg rundt bålet ut over kvelden.

Da starter bål kosen denne vinter sesongen




tirsdag 3. desember 2013

Islykt lager fin stemning ute i vinter natten

I den hektiske adventstiden er det ofte vanskeligere å rekke turer ute med barna. Turene som går nå er stort sett fra juleavslutninger til jule handel. En fin aktivitet å gjøre sammen er å lage islykt. Lykten lager seg nesten selv, og er verdens enkleste vinterpynt.


Slik lager barna sitt eget lille kunstverk av en lykt utrolig enkelt. Det eneste de trenger er:
* En bøtte med vann
* Kuldegrader
* Kubbelys
La barna fylle en bøtte med vann. Bruker dere kokt vann vil lykten få færre «bobler», men da må en voksen hjelpe til. Sett så bøtta ut og la den fryse. Det blir først is langs kantene og på toppen. Etter en natt eller flere, alt ettersom hvor kaldt det er, tar barna bøtten inn. Vent til den smelte litt langs kantene, og ta så isen forsiktig ut. Husk å ikke la bøtta bunnfryse, poenget er at vannet som ikke er frosset etterlater et vakkert hulrom barna kan sette inn kubbelys. Dersom dere lar det fryse til bunnen risikerer dere også at bøtta sprenges, så pass på! barna kan også forme kantene på lykten ved hjelp av varmt vann dersom de vil ha glatte kanter. Lykten kan smelte litt på grunn av varmen fra lyset, men er dere heldig holder den så lenge kulda holder!