mandag 25. november 2013

Minituren er på YouTube med reportasjer tips og triks for et bedre friluftsliv med barna.

Filmer på nett er blitt en del av hverdagen for oss bloggere. Minituren lager filmer fra turer, instruksjons filmer, og tester av utstyr. Siden oppstarten i juli 2013 er det lastet opp 27 filmer som er sett mer enn 3000 ganger på YouTube. Filmene er gratis og ligger åpne for alle. En del av våre lesere finner bloggen først gjennom filmene som blir laget i forbindelse med blogg innleggene. Ta en titt på introduksjons film som viser litt av det du kan forvente fra Minituren.


Den mest sette filmen er "Abbor fiske med mark og rensing av abbor". Den er til nå sett nesten 500 ganger. Da filmen skulle lages i sommer var det kanskje bare flaks at fisken beit på. Minituren satser ikke bare på flaks, men jobber med å lage filmer som kan hjelpe deg som er frilufts interessere med å prøve ut nye aktiviteter.
  

Den siste filmen som er laget er "Test og erfaringer av Dock Boot til barn på tur". Vinteren gjør det ikke like enkelt å komme seg ut så det blir nok produsert flere innendørs filmer fremover.


Hvilke YouTube kanaler abonnerer du på?

http://www.youtube.com/user/minituren

tirsdag 19. november 2013

Sjakk må flyttes ut så vi ikke får flere stille sittende barn.

Sjakk hysteriet farer over Norge i disse dagene og alle skal spille sjakk. Sjakk er gøy, men det må ikke spilles innendørs. Selv om Magnus Carlsen spiller sjakk VM innendørs må ikke alle andre sitte inne. Ordet "sjakkfast" har dukket opp etter at det nå er så mange som nå sitter inne klistret til TV og PC og følger VM. Jeg blir skremt når lærere skal innføre sjakk som eget fag fremfor å bruke mer tid på friluftsliv for våre skolebarn. Vi har nok passiviserende innendørs aktiviteter i skolen så vi trenger ikke flere.

Det er positivt at Lars Monsen en ambassadør for Sjakk OL i Tromsø i 2016 . Han er en flott ambassadør og jeg håper han klarer å ta med sjakk brettet ut og vise verdens beste sjakk spillere hvor flott utendørs sjakk er.
Lars Monsen spiller sjakk ute Foto: Erik Berglund
På Sagene Samfunnshus midt i Oslo er det et gigantisk ute sjakkbrett med brikker. Dette er et tilbud for alle og en fin mulighet å komme seg ut samtidig som man kan spille et parti sjakk. Turforslaget må da bli spasertur ned langs Akerselva fra Kjelsås eller Maridalsvannet og ned til Sagene eller videre ned til Grünerløkka Mini Golf Park som også har ute sjakk.
Foto: Ikke oplyst
Sagene Samfunnshus.

Du kan ta buss 54 fra Sagene til Kjelsås og gå veien langs Akerselva ned tilbake til Sagene.
Se turen på Lommekjenet.no
.


onsdag 13. november 2013

Opptenning av bål med tennstål og lo fra tørketrommelen

Skal du lage bål og bruke tennstål til å tenne opp med, krever det litt trening og at du forbereder deg godt før du starter. På turen til bålplassen er det lurt å samle godt med tørre, tynne neverstrimler og rikelig med tørre grankvister.
Etter at jeg kjøpte tennstål for å kunne tenne bål uten bruk av fyrstikker har jeg erfarte at det kan være vanskelig å få fyr. Et tips jeg har fått er å bruke lo fra tørketrommelen. Lo er meget brannfarlig og faktisk en av de store brann årsakene i norske hjem. Lo tar liten plass og veier lite så det er enkelt å ta med seg i en liten pose. Ikke legg tennstålet ned i samme pose som lo, da kan de selvantenne.  Tennstålet har også den fordelen at virker selv om det er vått.

Film om hvordan jeg fyrer bål med tennstål og lo.
Fra prodiksjone av filmen om bruk av tennstål til opptenning.
 
Kubbe fakkel tennes også med tennstål

Lighy My Fire tennstål
Har du forslag til flere aktiviteter for en frilufts pappa på tur med barna så legg inn en kommentar.

søndag 10. november 2013

Høst tur til Goaren nord i Etnedal i Valdres

Turen opp til Goaren går gjennom skog, over bekker, og opp til toppen på 1069 moh. På toppen er det utsikt til kjente fjellformasjoner som Synnfjell og Djuptjernkampen.  Horisonten mot nord fylles av mektige Jotunheimfjell mellom Bygdin og Gjende. De karakteristiske toppene Skarvemellen, Rundemellen og Skaget preger også utsikten. Mot syd ser man Steinsetfjorden og Jotulen. Det er også rute opp til Goaren fra Klokkarli. Begge turer tar ca. en time til toppen med barn.
Stien til Goaren er godt merket fra Tangen.

Elva var litt vanskelig å krysse, se hvordan vi løste oppgaven i filmen.
Vi fikk med oss regnbuen da vi kom til toppen.

Kjeks og varmt drikke i et lunt kratt nære toppen av Goaren.

Skarvemellen og Rundemellen må holdes på plass så de ikke vokser inn i himmelen.

Se filmen fra turen til Goaren på YouTube http://youtu.be/h-_BdIfDM8M

Timelaps er laget med GoPro kamera plassert på toppen av en liten steinrøys og tatt opp i løpet av en time med regnbue og fantastiske skyer.

mandag 4. november 2013

Hvordan lage en kubbe fakkel, også kalt swedish torch.

En kubbe fakkel er en effektiv energi kilde som kan brukes til en rekke formål. I hovedsak er en kubbe fakkel 4 vedkubber som er bundet sammen satt opp på høykant.  Den tennes i senter på toppen med bjørkenever, lo fra tørketrommel og et tennstål. Det går også fint å tenne den med fyrstikker. Avhengig av størrelsen på kubbene, kan den brenne 2-4 timer. Den kan brukes som en komfyr, som lyskilde eller ett enkel bål. Før du tenner opp en kubbe fakkel er det lurt å sjekke varsel om skogbrannfare.
Se filmen om hvordan du enkelt kan lage en kubbe fakkel på YouTube

Kubbe fakkel bundet med tråd, men det anbefales ståltråd.
Kubbe faklen sett ovenfra.

Kaffelars er på plass og snart koker det.