torsdag 19. september 2013

5 tips til et fint leir bål nå som bålforbudet er over.

Fra 15. april til 15. september er det bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å brenne bål i skogmark uten tillatelse fra den lokale brannsjefen. Nå som vi har passert den tiden er det på tide med et bål og den gode bålkosen. Røyklukt i klærne er bevis på en fin tur :)
Her er mine tips 5 for et fint leirbål:1. Forberedelser:
Jeg prøver å finne en best mulig egnet plass før jeg begynner tenning av bålet i ly for vær og vind.
Er det tørt plassere jeg bålet med god avstand til trær og busker. Sjekk gjerne yr.no skorgbrann varsel  
2. Opptenning:
God tennved og en opptenning brikket tar jeg med i sekken når utålmodige barn er med.
De beste opptennings kvistene plukker jeg gjerne nederst på grana.
Bjørkenever er det aller beste å starte med. Jeg trekker kun never av gamle trær. På vei til bål plassen passer jeg på å plukke med litt never. Jeg starter opptenningen med never under og mange små pinner oppå hverandre. never, fliser og tørrkvist tenner raskere enn store kubber.
3. Fyring:
De tykke kubbene legger jeg på etter at flammene har fått tak. Jeg passer på å ikke legge for mye ved om gangen. Blir flammene for høye sprer jeg bålet litt ut for å dempe det.
4. Mat og drikke:
Grillpølser, pinnebrød, vafler, kaffe og kakao er bare noe av det som smaker deilig ved bålet. Ostesmørbrød i aluminiumsfolie er også en favoritt.
5. Slukking:
Jeg går aldri fra et bål før jeg er sikker på at det ikke ulmer. Vann er naturens eget slukkemiddel, våt mose kan også brukes for å kvele ned flammene. Om vinteren hiver jeg snø over og til slutt rydder jeg bål plassen så godt det er mulig.

Mat på bål er lovlig og godt. Her er noen godbiter til å spise opp!
Se hvor enkelt det er å lage pinnebrød. Jeg tilbereder deigen hjemme før turen.

Vafler steker jeg i gammeldags vaffeljern.

Har du tips til bålmat?


søndag 15. september 2013

Bærplukking er en fin høst aktivitet

Naturens eget matskap åpner seg på høsten. Det er bare å ta en tur ut i skogen å lete så finnes det både bær å sopp å plukke. Best av alt er vel blåbær og det er det det er mest av.

Multer er også en favoritt, men kan være litt vanskeligere å finne. Det er det ofte utplukket på de gode multe stedene nære veier og hytte områder. De skulte multe oasene ligger gjerne litt opp på fjellet langt unna befolkningen.
På miniturens siste multe tur kom vi nok litt sent. Husk å bruke bokser med lokk så ikke bærene blir borte.
Langs skogsveier er det ofte å se busker med vill bringebær. De seneste høst bærene er tyttebær som smaker herlig til vilt gryta. Har du tips til gode bær og sopp turer?

tirsdag 10. september 2013

11.12.13 14:15 16? Noen forslag?

11.12.13 14:15 16?
Dette er et mysterium og løsningen kommer senere.


Har du forslag legg det inn i kommentarfeltet.

søndag 8. september 2013

Solnedgang i fjellet med barna nå som mørket kommer tidligere på kvelden.

Når høsten kommer går solen tidligere ned i horisonten. Tidspunkter for solnedgangen passer bra for små barn. På yr.no finner du tidene for sol oppgang og solnedgang.  Finn dere et sted der solen går ned mot en fjell horisont, sett dere tilrette med noe god bålmat og varmt drikke. Det er best å se solnedgangen på en nesten klar kveld for å med dere det fantastiske skuet over himmelen. Det er spesielt fint å se solnedgangen med litt spredte skyer på himmelen. Ta med kamera og bruk gjerne et med timelaps mulighet som GoPro kamera for å få med de fine endringene i det solen går ned og tegner fantastiske mønster i skyene. Bildene og filmen er fra Etnedal i Valdres inn mot Jotunheimen.
.
 
Kamera Canon EOS 400D
Kamera GoPro Hero3 Silver

Kamera GoPro Hero3 Silver

Kamera GoPro Hero3 Silver

Silhuett av Skaget 1685 moh i Langsua Nasjonalpark
Kamera Canon EOS 400D
Har du tips til bedre fotografering av solnedgangen så legg de inn i kommentarfeltet.

onsdag 4. september 2013

Bjørgovarden 1138 moh. er et fint turmål fra Etnedal og fra Nord-Aurdal

Vi valgte å ta turen fra Tjernsætra i Etnedal til Bjørgovarden i Nord-Aurdal. Denne turen egner seg ypperlig for barn. 

Det er greit å kjøre opp bakkene parallelt med Den bergenske Kongevei fra Bruflat eller kjøre via  Tonsåsen på fv252 følg skiltene inn til til Fjellsbygda og videre til parkeringen ved Tjernsætra. Det er bomvei med mynt automat som koster kr 40.- ( i 2013).  Det er fin sti merket med rød "T" fra Tjernsætra 910 moh. og opp til Bjørgovarden som ligger på 1138 moh. Stien går i lett terreng uten spesielt bratte bakker opp.

Halveis opp ved kommuneskillet mellom Etnedal og Nord-Aurdal er det et stikryss der stien deler seg. Vi tok den rødmerkede stien opp. Stien var tørr og fin hele veien og det var bare en bekk med fine trampe steiner å kryss nå i september.
Stikryss og kommuneskille
På vei opp var det fortsatt mye blåbær selv i september. Høstfargene på blåbær lyngen har så vidt begynt å komme frem. Barna forsynte seg godt av bærene på vei opp, bedre tur niste finnes ikke. Tyttebær var det også litt av, men multer så vi ikke noe av fra stien.
Blåbær lyng i høst farger.
På toppen er det en stor varde som er bygget opp igjen i 2012 av Aurdal Historielag etter at den ene siden hadde rast ut for noen år siden.Varden ser veldig solid ut nå. Det er satt opp advarsel skilt mot å klatre på varden.
Bjørgovarden, 1138 moh.
 Barna fant fort postkasse å signerte tur loggen.Det er tydelig dette er et populært turmål for det lå også en fullskrevet bok i kassa. Vi kom alene til toppen, men i løpet av den tiden vi spiste nisten kom det mange familier og hunde eiere opp til varden.
Familien samlet på Bjørgovarden
Det var flott utsikt i alle himmelretninger og ypperlig å se inn på de snøkledde fjella i Jotunheimen.
Vi valget en annen sti på vei ned. Første delen var slak og fin, men den siste delen her var i bratteste laget for de små barne beina så de måtte ake seg lett ned på rumpa. Hele veien ned er det fin utsikt syd og øst.
 Fra Tjernsærta er det også merket sti till Fjellsvarden på 957 moh.
Hele ruten vi gikk finner du på www.lommekjent.no

mandag 2. september 2013

Pinnebrød på bål med oppskrift og film

En favoritt blant barna er pinnebrød på bålet. Det er enkelt og lage og kan forberedes hjemme før turen. Putt deigen i en pose og ta den med på tur. Det er også godt å kombinere med pølser og annet bålgodt.
Oppskrift på pinnebrød:
4 dl hvetemel
0.5 ts salt
2 ts sukker
2 ts bakepulver
1.5 dl melk
5 ss meieri smør eller nøytral olje.
Til topping bruker jeg litt sukker og kanel.

Barna steker sine egne pinnebrød.
Først blander jeg sammen sammen det tørre i en bolle. Så smuldre jeg inn smøret og heller inn vannet eller melken og blander det  sammen til en glatt og ikke for klissete deig. Jeg bruk gjerne litt mer mel om det blir for klissete deg. Dersom du bruker olje må du blande dette inn sammen med vannet eller melken. Lag en ball av deigen og legg den i en plastpose. Det kan være lurt å ha smurt inn posen med litt olje for at deigen ikke skal klistre seg til posen. Da er deigen ferdig så nå er det på tide å spikke till noen pinner som jeg tvinner deigen på. Ikke tvinn for tykt med deig rundt pinnen, da kan den være vanskelig å få gjennomstekt pinnebrødet en til to cm er fint.
Jeg steker pinnebrødet over glørne. Skulle de komme inn i åpne flammer er det lett for at det blir svartbrente og det er ikke sikkert de blir gjennomstekt.
Min favoritt er som sagt litt kanel og sukker som jeg blander i en brødpose og dypper pinnen med brød i posen slik så sukker og kanelblandingen fester seg til brødet.
Pinnebrød på bål
Legg inn ditt beste pinnebrød tips i kommentarfeltet under for å dele dine tips med andre. Neste gang er det kanskje ditt spesielle pinnebrød vi lager.